Violència masclista i noves tecnologies

Article publicat al Diari de Sabadell el dissabte 23 de novembre de 2013

Sobre les noves tecnologies, no paren d’aparèixer elements nous. De fet, les pròpies noves tecnologies no paren d’abassegar-nos amb novetats contínues. Anys enrere, es parlava de jocs d’ordinador especialment violents, incloent maltractaments a dones. També es parlava de la incidència dels telèfons mòbils com a eines de control per part de persones geloses. Ara, amb l’aparició i popularització de les xarxes socials (Facebook, Twitter, etc.) així com dels anomenats “telèfons intel·ligents”, neixen nous àmbits per exercir el masclisme i la seva pitjor expressió: la violència masclista.

La Delegació del Govern per a la Violència de Gènere ha publicat un magnífic estudi sobre l’evolució de la igualtat i violència masclista entre joves i adolescents. Les 304 pàgines de l’estudi estan farcides de dades que els diferents mitjans de comunicació han estat difonent durant aquesta setmana. De les moltes dades i conclusions que efectua l’esmentat estudi, potser paga la pena explicar una mica la incidència de les noves tecnologies en el masclisme dels joves i adolescents actuals.

El primer fet és que l’aparició dels xats instantanis i gratuïts permet tenir una relació constant entre persones sense necessitat de trucar per telèfon. L’estudi explica que hi ha canvis importants: es redueix el número de nois que diuen tenir dificultats per relacionar-se amb noies, disminueix el temps compartit amb la parella, i cau l’edat de la primera relació de parella tant entre nois com entre noies, situant-se als 13 anys.

Vint anys enrere, l’única possibilitat d’insultar, agredir, deixar en ridícul, etc., a una persona només podia ser mitjançant una actuació presencial. I sovint, no era fàcil atès que qualsevol noia podia estar acompanyada per amigues o amics. En aquells temps, la violència masclista -no necessàriament física- només podia expressar-se cara a cara. Ara, però, és possible insultar, fer xantatges emocionals, psicològics o inclús sexuals a qualsevol hora, sense estar l’agressor davant de la víctima. Aquesta noia pot estar sola al carrer o a casa seva, sense cap salvaguarda psíquica ni suport al seu costat.

Una altra dada interessant és que un de cada quatre adolescents passa més de tres hores diàries “enganxat” a les noves tecnologies. I tant els agressors com les víctimes són en major percentatge entre aquest sector. Tant temps dedicat a les noves tecnologies resta temps a altres activitats imprescindibles entre adolescents, com ho són les trobades amb amigues i amics, altres activitats de lleure o, simplement, compartir moments i espais amb la família.

En la relació entre un noi i una noia mitjançant l’ordinador o el mòbil, no hi ha testimonis, no hi ha consellers, no hi ha àrbitres ni mitjancers. És un àmbit ideal per al xantatge, per a la ira, per a l’insult i per al menyspreu. I no cal parlar d’altres conductes de risc, com els abusos sexuals a menors mitjançant xantatges a través d’internet. Tanmateix, més de la meitat de les noies i més d’un terç dels nois reconeixen parlar amb pare o mare del que fan a internet, posant en valor el paper de les famílies a l’hora de treballar preventivament. Tot i així, la realitat avui és que el 25% de les noies reconeixen que són controlades per la seva parella a través de les noves tecnologies.

Una altra dada particularment interessant de l’estudi és que confirma el paper decisiu de l’escola en la prevenció de la violència masclista. Sorprèn aquesta dada quan l’actual govern ha decidit fer desaparèixer l’assignatura d’educació per la ciutadania, que tenia un paper fonamental en l’àmbit de la igualtat entre dones i homes així com en la lluita contra el masclisme.

Es confirma que els actuals assetjadors adolescents poden ser els agressors de demà. I es confirma que les víctimes silencioses d’avui poden ser les dones mortes de demà. No podem parar de treballar contra el masclisme, doncs, des de la família, des de l’escola, des de la societat, però també des dels poders públics.

Joan Saumoy i Gregori

Sabadell, novembre de 2013

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s